1 Malaysia! Neutralkan ASID Gastrik! - Cara Semula Jadi Penyembuhan Masalah Gastrik

Sakit Gastrik,Ulser Perut

June 23, 2011

Tanda-Tanda Ulser Perut / Gastrik

Tags: , , , , ,

Sakit perut adalah tanda awal yang paling biasa ulser gastrik.  Kesakitan adalah seperti perut anda sedang membakar atau digigit. Ia juga mungkin rasa seperti kelaparan yang terlampau. Sakit itu boleh dirasai di sekitar pusat dan dada, dan kadang kala merebak ke bahagian belakang badan. Kawasan yang paling biasa rasai kesakitan ulser gastrik adalah di bawah tulang rusuk sebelah kiri badan. Sakit gastrik sering menyerang dalam dua hingga tiga jam selepas makan, ia juga boleh berlaku pada waktu malam ketika perut kosong.

Satu lagi simptom ulser gastrik adalah masalah pencernaan, iaitu perasaan terbakar di tengah-tengah dada.  Keadaan ini boleh menyebabkan pesakit ulser gastrik kerap bercegukan (hiccup). Sesetengah pesakit ulser perut rasa rasa sedikit tercekik semasa berceguk. Keadaan ini boleh dikawal dengan sesetengah ubat gastrik tertentu.

Pesakit ulser gastrik turut boleh mengalami pelbagai gejala lain seperti sakit kepala, keletihan, kelemahan dan kulit pucat. Ulser perut mungkin akan menghasilkan tisu parut yang menghalang laluan makanan menerusi saluran penghadaman. Perkara ini boleh menyebabkan pesakit kerap bermuntah-muntah atau merasa agak penuh walaupun hanya memakan sedikit. Terdapat juga sesetengah individu merasa perut kembung selepas makan, manakala yang lain pula mengadu bahawa keseleraan makan berkurang dengan ketara. Semua faktor-faktor tersebut boleh menyebabkan kehilangan berat badan yang tidak disengajakan.

Leave a comment

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL